24 Aralık 2008 Çarşamba

Weblog özellikleri

a. Filtreleme Özellikli Bloglar

Bloglar, ilk zamanlarda kendi başına bir içerik oluşturmaktan çok, ağ üzerindeki bilgi kalabalığı içerisinden işe yarar sayfalara bağlantılar içeren web sayfaları şeklinde tasarlanmıştır. Bazı bloglar halen bu yapıyı korumakta, bazıları ise daha çok yazarın yorumlarından ve düşüncelerinden oluşan, kendi içeriğine sahip sayfalar olarak görülmektedir. Filtre blogların içeriğini, bloggerın yani yazarın, web üzerinde yer alan birçok kaynak içerisinden kendine göre yaralı, önemli ya da ilginç olanları seçip, kendi bloguna eklediği bağlantılar oluşturur. Diğer bir deyişle, web, yazar tarafından, okuyucular için çok faydalı olmuştur. Blog okuyucuları, bu bağlantıları izleyerek, yazarın seçtiği yazıları okuyabilir, bunlar hakkında yorum gönderebilirler. Buna örnek instapundit adı verilen sitedir.



RSS NEDİR?

RSS çeşitli internet siteleri tarafından yayınlanan haber vb. içeriğin tek bir ortamdan topluca izlenebilmesine olanak sağlayan yeni bir içerik besleme yöntemidir. RSS – Real Simple Syndication, RDF Site Summary veya Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. XML biçiminde olan RSS dosyaları ilk olarak NetScape firması tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. RSS dosyalarının kullanımı her geçen gün artarak yaygınlaşmaktadır.
RSS yöntemini destekleyen sistelerin hazırladıkları XML biçimli dosyalara bir çok programla erişmek mümkündür. XML okuyucusu olan bu programlar, web gezgini veya e-posta istemcisi olabileceği gibi sadece RSS içereriği izlemek için hazırlanan masaüstü programları da olabilir.
RSS ikonunu ( ) gördüğünüz herhangi bir yerde, RSS verilerini RSS istemcinizi kullanarak alabilirsiniz.
Genel olarak, RSS verilerini, XML dosyaları olduğu için Internet Explorer içinden görebilirsiniz. Ancak sayfayı devamlı yenilemek ve RSS verilerini bu şekilde izlemek çok da verimli bir yöntem değildir. Bunun için pek çok insan, bazı RSS istemcileri kullanarak RSS verilerini takip eder. RSS veri "toplayıcıları", RSS verilerini toplamanız ve takip etmeniz için uygun arabirim sunarlar.
İşletim sisteminize göre kullanabileceğiniz RSS programlarının listesine aşağıdaki verilmiştir.

Windows Tabanlı RSS Okuyucular
Mac OS Tabanlı RSS Okuyucular
Cep Bilgisayarları için RSS Okuyucular
Email (Outlook) Programları için RSS Okuyucuları
Java Tabanlı RSS Okuyucular
Linux Tabanlı RSS Okuyucular
Web Tabanlı RSS Okuyucular
RSS Okuyucu

Gelişen diğer teknoloji uygulamaları ile birlikte, bu filtreleme işlemini artık RSS uygulamaları yapmaktadır. Açılımı “really simple syndication” (gerçekten basit dağılım) veya “rich site summary” (zengin içerikli site özeti) olan RSS, bilgnin web üzerindeki karışıklıktan kurtarılıp, en kısa yoldan okuyucuya ulaştırılmasını sağlar. RSS tekniği, seçilen sitelerdeki kaynakları istenilen sıklıklarla tarayarak, bu sitelere yeni eklenen kaynaklanan bir derleme yaparak okula ulaştırır. RSS hizmetiyle toplanan bu bilgileri okuyabilmek için de RSS okuyucusuna ya da yorumlayıcısına ihtiyaç vardır. Bu RSS okuyucu programı, web tabanlı bir servis olabileceği gibi, bu amaçla yazılmış bir uygulama programı da olabilir.
Web üzerinden kullanabileceğiniz RSS okuyucuları ücretsiz veya sunduğu hizmetlere göre belirli ölçüde ücretlendirilmiş olabilir. Bazı servisler ve program indirebileceğiniz adresler şunlardır:

RocketInfo RSS Okuyucusu


RSS Aggregator


ByteScout


RSS e-posta servisleri ile de ilişkilendirilebilir. Haber kaynaklarına veya gruplarına üye olduğunda gönderilen e-postaların tüm kayıtlı üyelere dağıtılması gibi, RSS üzerinde belirtilen ve toplanan kaynaklar e-posta yoluyla da okunabilir. Okuyucunun, hangi sitelerden bilgi toplayacağını belirlemek için, kaynaklarına ulaşılmak istenen sitenin RSS bağlantısının okuyucuya kopyalanması gerekir. İnternet üzerindeki bilgiye hızlı erişim sağlanmasının yanında RSS tekniği, bilgiye daha güvenli bir şekilde erişimi sağlamıştır. E-posta uygulamalarınızla blog takip etmek için ücretsiz bir yazılım olan “RSS Popper” uygulamasını kullanabilirsiniz.
RSS Popper programını http://rsspopper.blogspot.com/ /2004/10/ home. html adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
RSS Popper

b. Dergi tipi bloglar

Dergi tipi bloglar, filtreleme türlerine göre içerik ve tasarım olarak daha sınırsız bir formdadır. Yazarın herhangi bir konuda görüşlerini ve düşüncelerini içeren daha açık bir yapısı vardır (Lamshed, Berry & Armstrong, 2002). Örneğin profesyonel bir gazeteci tarafından hazırlanan Bleats adlı blog, dergi tipi bloglara örnektir.


Genellikle bu iki tip blog aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılabilir. Yazar oluşturmuş olduğu blog üzerinde kendi fikirlerini, düşüncelerini veya yorumlarını yazarken, bazen de kendi ilgi alanına giren veya izlediği (okuduğu) bloglara köprüden oluşan bağlantılar eklemek isteyebilir. Bu durumda blogun görünümünden çok kullanım amaçları gündeme gelmektedir.

Günümüzde teknoloji kullanımı yaygınlaşmasının sonucu olarak basılı yayınlara olan rağbet azalmıştır. İnsanlar kitaplardan, dergilerden dolayısıyla edebiyattan uzaklaşmaya başlamışlardır. Teknolojinin bu olumsuz etkisi yine teknolojiyle telafi edilebilir. Belki de ekonomik ve ulaşım kolaylığı sağladığı için arttırabilir bile diyebiliriz. İnternet ortamında oluşturulan edebiyat dergileri aracılığıyla yazı, düşünce vb. edebi eserlere yer verilerek internet kullanıcılarının ulaşımına sunulur. Kullanıcılar kendi ilgi, beklenti ve ihtiyaçlarına uygun kaynaklara internet sayesinde ulaşabilir. Böylece istediği kaynağa kısa ve kolay bir araştırma yoluyla ulaşabilir.

Webloglarda bu edebiyat eserlerini yayınlamada kullanıcılara kolaylık sağlar. Web sitelerinin aksine kod kullanmadan bir kontrol paneli aracığıyla kısa zamanda ve kolayca istedikleri içerikleri Webloglarda yayınlayabilirler. Yayınlamak istediği eserleri dergi, kitap gibi basılı yayınlarla yayınlama imkanı bulamayanlar Webloglar sayesinde herhangi bir protokole ve maddi engellere takılmadan, özgürce yayınlayabilirler.

ARAŞTIRMANIN SUNUMUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ